MLB-vedonlyönti on selvästi kevään kuuma peruna, joten vastaamme kysyntään iskemällä pöytään MLB-vedonlyönnin perusteet. Miksi MLB-vedonlyönti on pelureille hyvin kiinnostavaa?

Baseballin kuninkuussarja Major League Baseball tarjoaa todella laajan kohdekattauksen, sillä joka yö pelataan iso kierros ja runkosarjassa pelataan peräti 162 ottelua. Hiljaisinta on torstaisin, jolloin tavallisesti pelataan ”vain” alle kymmenen ottelua. Muina öinä pallo on pelissä usein jopa 15 ottelussa.

Tämä tuo vedonlyöjälle edun. Vaikka kyseessä on erittäin kilpailtu ja korkean vedonlyöntivolyymin markkina, on valikoimaa niin paljon, että helmiä löytyy väkisinkin joukosta.

Pelillisesti raju pelimäärä näkyy lyöjillä pitkinä putkina. Baseball on hyvin psykologinen peli, jonka seurauksena heikot ja hyvät lyöntiputket venyvät paikoin pitkiksikin. Vapaapäiviä peleistä pelaajilla on vain muutama kuukaudessa, jolloin pää voi jäädä herkästi jumiin.

Suurin ero pesäpalloon?

Baseball on pääasiassa syöttäjän ja lyöjän välinen 1 vs 1 peli. Kenttäpeli on huomattavasti pienemmässä roolissa kuin pesäpallossa, joten suurin paino asetetaan aina aloitussyöttäjiin ja lyöjiin.

Aloitussyöttäjät pelaavat keskimäärin noin kuusi vuoroa ottelua kohti. Keskimäärin startterin käsi kestää noin sata syöttöä, jonka jälkeen on otettava reliever (= vaihtosyöttäjä) sisään. Aloitussyöttäjän syöttövuoro on normaalisti viiden päivän välein, joten joukkueessa on kerrallaan aloittajarotaatiossa viisi startteria ja 7-8 vaihtosyöttäjää.

Baseball eroaa pesäpallosta myös siten, että sateella ei pelata. Kentän muuttuessa liukkaaksi etenkin takakenttä muuttuu vaaralliseksi, minkä seurauksena sateen sattuessa pelejä siirretään tunneilla tai päivillä eteenpäin.

Miten MLB-vedonlyönti voi olla edullista?

Suuri pelimäärä tuo vedonlyöjälle ison valikoiman, mutta siitä huolimatta MLB-vedonlyönti on erittäin haastava laji. MLB:ssa on tunnettava paitsi syöttäjät ja joukkueiden lyöntivahvuudet, mutta myös stadioneiden erityispiirteet. Etenkin over/under vedonlyönnissä stadionit nousevat isoon arvoon.

Esimerkiksi Bostonin Fenway Parkilla pallo lentää katsomoon huomattavasti herkemmin kuin San Diegon Petco Parkilla. Stadionit ovat eri kokoisia ja eri tavoin suunniteltuja, jonka lisäksi myös tuulen merkitys on erilainen eri stadioneilla.

Etenkin Chicagon Cubsin Wrigley Fieldillä tuulen merkitys on valtava. Tuullessa stadionilta ”ulos”, nousee juoksuodotusarvo usealla juoksulla ja vastaavasti tuullessa ”sisään”, odotusarvo laskee.

Myös aurinko paistaa eri stadioneille eri tavalla. Seattle on tästä räikein esimerkki, sillä Safeco Fieldin päiväpeleissä aurinko paistaa ikävästi lyöjiä silmiin. Se myös aiheuttaa varjoja, jotka vaikeuttavat pallon näkemistä. Tämä tuo aloitussyöttäjälle merkittävän edun ensimmäisen viiden vuoron aikana.

Valitettavasti myös vedonvälittäjillä on tiedossa säätiedotukset, joten helppoa etujen kaivaminen ei missään nimessä ole. Lisäksi on syöttäjiä, jotka ovat enemmän riippuvaisia sääolosuhteista kuin toiset. Ne syöttäjät, jotka saavat palonsa pitämällä pallot matalalla, kärsivät vähemmän tuuliolosuhteista kuin ne, jotka polttavat lyöjät korkeilla kopeilla.

Veikkausvihjeet.com seuraa kuluvaa kautta tarkalla silmällä ja poimimme parhaat MLB-vihjeet päivän vihjekattaukseen. Kannattaa siis seurata, jos MLB-vedonlyönti kiinnostaa. Meidät löytää Twitteristä nimimerkillä @VeikkausVcom ja

Alle olemme poimineet baseball-sanaston tärkeimmät selityksineen.

Syöttäjien MLB-sanasto

ERA = Earned run average. Päästettyjen juoksujen keskiarvo. Aloitussyöttäjällä 2.20 ERA erinomainen, 3.90 keskitasoa ja 5.34 heikko.
BB = Base on balls. Vapaataipaleet. Syöttäjän syötettyä neljä väärää, lyöjä saa vapaataipaleen.
SO = strikeouts. Palo kolmella oikealla syöttöä.
IP = Innings pitched. Syötetyt vuorot.
WHIP = walks + hits / IP. Vapaataipalaeet ja päästetyt lyönnit jaettuna syötetyillä vuoroilla. Esimerkiksi 1.15 WHIP on todella hyvä, 1.90 heikko.
W = wins. Voitot.
SV = saves. Normaalisti yhdeksännessä vuorossa syöttämään tulee ”closer”, joka saa saven pidettyään kolmen juoksun tai alle johtoaseman. Jos hän päästää vastustajan tasoihin tai ohi, merkitään tilastoon BS = blown save.
CG = Complete games. Täysi ottelu. Aloittava syöttäjä saa CG:n, kun syöttää kaikki yhdeksän vuoroa ottelussa.

Lyöjien MLB-sanasto

RBI = Runs batted in. Lyödyt juoksut.
H = Hits. Lyöntejä joilla on päästy pesälle.
R = Runs. Tuodut juoksut.
HR = Home runs. Kunnarit.
SB = Stolen base. Varastettu pesä.
CS = Caught stealing. Poltettu varastaessa.
AB = At bat. Lyöntivuoro
Avg (tai BA) = Batting average. Lyöntikeskiarvo. Lasketaan H / AB. .220 on heikko lyöntikeskiarvo, .320 todella hyvä.
OBP = On base percentage. Prosentti, jolla lyöjä pääsee pesälle. Lasketaan hits + walks / AB. Prosenttina .250 on heikko OBP, .420 todella hyvä. Korkean OBP:n miehiä käytetään usein lyöntijärjestyksen kärjessä.

Muu MLB-sanasto

E = Error. Virhe. Vastustaja päässyt kentälle selvän ulkopelivirheen seurauksena.
Out = Palo.
Ball = Väärä. Neljästä väärästä vapaataival.
Strike = Oikea. Kolmesta oikeasta palo.
Strike zone = Iskualue. Syötön on osuttava strike zonelle ollakseen oikea, jos se ei osu tälle alueelle, kyseessä on väärä. Syöttötuomari tuomitsee oikeat ja väärät paljaalla silmällä.
Foul = Laiton. Laittomasta merkataan strike, kunnes ollaan kahden striken tilanteessa. Tämän jälkeen laittomia saa lyödä rajattomasti.
Designated hitter = Korvaava lyöjä. American Leaguessa käytetään DH:ta syöttäjän lyöntipaikalla, mikä nostaa juoksuodotusarvoa National Leagueen nähden. NL:ssa yhdeksäs lyöjävuoro on aina syöttäjällä. DH:na käytetään vahvaa lyöjää, kun tavallisesti syöttäjä on erittäin heikko lyöjä.
Pinch hitter = Vaihtolyöjä. Normaalisti NL:ssa käytetty, syöttäjän tilalle tuleva lyöjä. Kun sisävuorossa syöttäjä korvataan lyöjällä, ei sama syöttäjä voi enää palata peliin.
Single = Yhden pesävälin lyönti.
Double = Kahden pesävälin lyönti.
Triple = Kolmen pesävälin lyönti.
Douple play (DP) = Tuplapalo.
Triple play (TP) = Triplapalo.
Starting pitcher = Aloitussyöttäjä.
Relief pitcher = Vaihtosyöttäjä. Relieverit syöttäjät normaalisti yhdestä palosta aina pariin vuoroon asti. Long relieverit voivat syöttää viisikin vuoroa.
Closer = Lopetussyöttäjä, lopettaja. Closeria käytetään normaalisti yhdeksännessä vuorossa pitämään johtoasema.
Bullpen = Syöttäjien vaihtopenkki.

Comments