Maailman suurin ja kaunein jääkiekkosarja NHL on tullut runkosarjan osalta päätökseensä. Pudotuspelit ovat harvinaisen herkullista ennakoitavaa, sillä jokaisella jatkopeleihin selviytyneellä joukkueella on sekä selkeitä vahvuuksia, että mestaruuden kannalta kriittisiä heikkouksia. Ohessa katsaus molempien konferenssien ensimmäisen kierroksen pudotuspelipareihin. Päivitämme sivua pudotuspelien edetessä.

Viime vuonna pudotuspelit päättyivät toisen kerran peräkkäin Pittsburgh Penguinsin voitonjuhliin. Viekö Penguins modernin NHL:n mittakaavassa historiallisen kolmannen perättäisen Stanley Cupin?

Konferenssifinaalit

Itä

Tampa Bay – Washington

Tampa oli yksi suurimmista suosikeista kauteen lähdettäessä ja siinä mielessä joukkueen esiintyminen idän konferenssifinaaleissa ei ole mikään yllätys. Runkosarjan lopulla meno näytti kuitenkin varsin tahmealta, joten tasonnosto pudotuspeleihin on ollut huomattava. Capitals pääsi hieman varjosta yllättämään Pittsburghin ja nyt edessä on jälleen yksi kova testi. Onko viimein Alex Ovechkinin ja kumppaneiden vuoro taistella kannusta?

Tilastojen valossa Tampalla on sarjassa selvä etu. Capitals on ollut vahvempi oikeastaan vain ylivoimapelissä, eikä sitäkään voi Tampan Nikita Kutserovin ja kumppaneiden myötä Lightningin osaltakaan varsinaisena heikkoutena pitää. Tampa on tehnyt pudotuspeleissä maaleja kolmen ja puolen keskiarvolla, joten uuteen kukoistukseen noussut Caps-vahti Braden Holtby joutuu kovan haasteen eteen.

Sarjan voimasuhteet ovat mielestämme kertoimissa hyvin sisällä. Yksi mielenkiintoinen pistemiesveto kuitenkin löytyy. Unibet tarjoilee tehopakkien John Carlson (WSH) – Victor Hedman (TB) pinnoista ensinmainitulle kovaa kerrointa 1.85, joka mielestämme kuuluu ehdottomasti peleihin. Carlson on huimassa vireessä ja tehnyt pudotuspeleissäkin pinnoja lähes piste per peli tahtiin. Ylivoimaminuuttejakin kertyy valtavasti, mikä enemmän kuin kompensoi sen, että Tampa tehnee sarjassa enemmän maaleja. Hedman on Tampan ykköspakki, mutta vastuu jakautuu virkaveljeään tasaisemmin.

Länsi

Vegas- Winnipeg

Vegasin satumainen kausi jatkuu konferenssifinaaleilla. On hyvin vaikeaa keksiä kultaisista ritareista jotain sellaista, mitä aiemmin kauden mittaan ei olisi tullut mainittua. Joukkue ei ole säihkyvä laadukas kiekollisesti, mutta flow kantaa. Vastus alkaa kuitenkin nyt olla sitä luokkaa, että jatkopaikka vaatisi hienon asenteen ja Fleuryn maagisten otteiden lisäksi myös jopa hieman onnea.

Jets on joukkueista parempi ja me uskomme viimeistään nyt Vegasin häviävän myös luistelukilpailun. Saappaat jalassa, tottakai. Sympaattisille satutarinoillekin tulee loppu jossain kohdin, joten Jetsin -1.5 ottelun sarjavoitolle Unibetilla tarjottu huippukerroin 2.30 otetaan talteen hyvillä mielin.

Pudotuspelien toinen kierros

Itäinen konferenssi

Washington – Pittsburgh

Capitals ja Penguins ovat toisilleen varsin tuttu pari, sillä kuluva kevät on jo kolmas perättäinen kun joukkueet iskevät yhteen. Pittsburgh on kahtena lopulta kultajuhliin päättyneenä keväänä ollut vahvempi, mutta nyt Capitals lähtee Metropolien divisioonan voittajana leikkiin myös kotiedun kera. Sarja on ennakkoon äärimmäisen tasainen, mutta ehkä Penguinsin karvan laadukkaampi syvyysosasto kääntää etukäteen vaakaa lievästi pingviinien suuntaan.

Sarja on mielestämme täysin oikein hinnoiteltu markkinoilla.

TULOS: Washington kampesi pingviinin harteiltaan ja marssi jatkoon voitoin 4-2.

Tampa Bay – Boston

Boston selvitti lopulta Toronton seitsemän pelin sarjassa. Tampaa vastaan joukkueen on tiivistettävä myös puolustuspeliään ja Tuukka Raskin on nostettava tasoaan. Toisaalta Tampa tarjoaa tavallaan myös selkeämmän haasteen, sillä joukkue on laadukas mutta pelaa paljon ennakoitavampaa kiekkoa. Tasoero ei ole suuri, emmekä täysin allekirjoita Bruinsin näin selvää altavastaajan asemaa.

LeoVegasin Bostonille sarjavoitosta tarjoama 2.20 ansaitsee pienen pelin osakseen.

TULOS: Lightning kampesi lopulta jatkoon yllättävän selvästi 4-1. Kolmatta kertaa neljään vuoteen idän konferenssifinaaleissa esiintyvä Tampa Bay oli vahvempi oikeastaan kaikilla pelin osa-alueilla. Bostonin hurja ykkösketju saatiin sarjan edetessä hyvin kuriin ja maalivahtien taistossa Andrei Vasilevski pyyhki Tuukka Raskilla jäätä.

Läntinen konferenssi

Nashville – Winnipeg

Suomalaisittain toisen kierroksen mielenkiintoisin pari on Nashvillen ja Winnipegin kohtaaminen. Pekka Rinne vastaan Patrik Laine sekä Jetsin muut tykit on etukäteen erittäin herkullinen taistelu lännen finaalipaikasta. Jets menetti Minnesotaa vastaan varsinkin puolustuspäästään rutkasti laatua, eikä Nashvillen neljän ketjun mankelissa tule olemaan Jets-alakerralla mukavaa. Nashville on kriittisillä osa-alueille poikkeuksetta parempi, joten konferenssifinaalit vaikuttavat todennäköisiltä.

Predatorsin sarjavoitosta on Unibetilla tarjolla maistuva kerroin 1.70. Jos kuitenkin taskussa on jo aiemmin vihjaamamme konferenssivoitto, panoksia kannattaa suuren riippuvuuden vuoksi hieman leikata.

TULOS: Winnipeg oli lopulta huikeassa sarjassa parempi numeroin 4-3.

Vegas – San Jose

Vegasin hämmentävä meno jatkuu pudotuspeleissä. Kings oli paperia avauskierroksella ja nyt vastaan tulee seuraava joukkue Kaliforniasta, kun Sharks mittaa tulokasseuran. Sharksin puolesta puhuu vahvasti nousujohteinen käyrä, mutta Vegas on tottunut eliminoimaan vastustajan vahvuudet hämmästyttävän hyvin. Sharks on saanut ongelmatapaus Evander Kanesta arvokkaan lisän kokoonpanoonsa ja siirron myötä myös syvyyttä riittää joukkueessa nyt enemmän.

Sarjasta on tulossa hieno näytös, sillä kahden ultranopean joukkueen välillä ei peruutella. Martin Jonesin vahvojen otteiden myötä Sharks ei etukäteen ajateltuna häviä millään osa-alueella, mutta mielestämme joukkueesta löytyy hieman enemmän syvyyttä niin hyökkäyspäästä kuin pakistostakin. Tasainen sarja on luvassa ja peleihin nostetaan Sharksin sarjavoitot 4-2 (Unibetin kerroin 5.85) ja 4-3 (kerroin 5.25).

Evander Kane on noussut Sharksin avainpelaajaksi.

TULOS: Vegas jatkoi uskomatonta tuhkimotarinaansa etenemällä konferenssifinaaleihin 4-2 sarjavoitolla. Kaikki laajennusjoukkueen ennätykset jo moneen kertaa lyönyt Golden Knights taisteli tiensä jatkoon kuuman maalivahdin Marc-Andre Fleuryn johdolla, mutta ansaitsee myös pelillisesti ehdottomasti paikkansa lännen konferenssifinaaleissa.

Pudotuspelien ensimmäinen kierros

Itäinen konferenssi

Tampa Bay – New Jersey

Äkkiseltään ajateltuna tämä pari on täysin selvää Tampan hallintaa. Atlantin divisioonan voittanut Lightning on kova ryhmä, jonka odottaisi tiputtavan viimeisenä jatkopeleihin selvinneen Devilsin kanveesiin nopeasti. Todellisuudessa tilanne ei ole näin yksiselitteinen. Devils on ainoa joukkue, jota Tampa Bay ei onnistunut voittamaan kertaakaan runkosarjassa, edes silloin kun Devils eli vaikeinta aikaansa.

Tottakai Lightning on tässä suuri suosikki, mutta varsinkin sarjatasoituksissa on tarjolla loistavaa pelattavaa. Devils kiusaa ainakin kotonaan täysillä, joten mitään paraatimarssia Tampa Bayn on tässä täysin turha odottaa. Nikita Kutsherov kipuilee tehojensa kanssa, eikä pudotuspeleissä voittaminen ole koskaan helppoa, edes Lightningille. Sarjatuloksista kiinnostavimmat ovat Tampan 4-2 (Unibetin kerroin 4.65) ja 4-3 (kerroin 5.50) voitot.

TULOS: Lightning oli lopulta sarjassa selvästi parempi. Kutsherov löysi tehojaan ja Tampan laajempi materiaali nousi vihdoin myös pudotuspeleissä arvoonsa.

Boston – Toronto

Ennakkoon huima taistelupari, mikä kääntyy lopulta laajemman materiaalin Bruinsille. Toronto vei joukkueiden pelejä runkosarjassa, mutta Bruins on kasattu nimenomaan pärjäämään keväällä. Bruce Cassidy on saanut myös joukkueen laadukkaasta nuorisokaartista paljon irti odotettua nopeammin. Charlie McAvoy, Danton Heinen, Jake DeBrusk ja muut nuorukaiset ovat parantaneet kuin sika juoksuaan kevään korvalla. Joukkueesta löytyykin valtavasti syvyyttä.

Toronto on niinikään parantanut peliään mitä pidemmälle kausi on edennyt. Joukkueen kärki on Auston Matthewsin johdolla hengästyttävän hyvä, mutta materiaali kärjen takana ei ihan piisaa. Myös maalivahtivertailu menee selvästi Bostonin Tuukka Raskin nimiin.

TULOS: Boston selvitti sarjan lopulta 4-3. Pelit olivat kiekkoviihdettä parhaimmillaan, mutta valmentajat jatkavat varmasti muutaman ylimääräisen harmaan hiuksen kera.

Washington-Columbus

Washington lähtee jälleen kerran kovin odotuksin pudotuspeleihin. Aiempina keväinä tie on pääosin tyssännyt turhan aikaisin. Tällä kertaa joukkueelta ei odoteta ihan loppuun asti menemistä, mutta divisioonavoitto on vahva näyttö joukkueen tasosta. Vaikka moni asia kesällä pääkaupungissa muuttuikin, yksi on ja pysyy. Alex Ovechkin johtaa joukkojaan edestä kovilla tehoilla. Pudotuspeleissä ottelujen ratkominen on kuitenkin vaikeampaa. Myös maalivahtiosaston on nostettava tasoaan, mikäli jatkoon mielitään.

Jarmo Kekäläisen Columbus on mielenkiintoisessa paikassa. Runkosarjan loppua kohden joukkueen peli oli erittäin hyvässä kuosissa, mutta myös paljon kysymysmerkkejä on ilmassa. Kapteeni Nick Folignon loukkaantuminen oli massiivinen isku, mutta sinitakit näyttivät runkosarjan ratkaisupeleissä kykenevänsä voittamaan myös ilman kippariaan. Sergei Bobrovsky on sarjan eliittiveskari, joka riittää mihin tahansa.

Kyllähän Washington tässä suosikki on, mutta vähintään pikkurahalla kannattaa kokeilla Unibetin mahtikerrointa 2.45 Columbuksen jatkoon menemisestä. 

TULOS: Washington hävisi kaksi ensimmäistä otteluaan, mutta oli sen jälkeen täyttä rautaa voittaen neljä seuraavaa.

Pittsburgh – Philadelphia

Idän parit päättää legendaarinen taisto Pennsylvaniasta. Juuri tämän isommaksi ei pudotuspelien tasoero repeä. Penguins on jälleen vireessä kevään tultua ja Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin johtavat yhtä sarjan mahtikoneista. Myös runkosarja meni vahvasti pingviinien merkeissä, Pittsburgh vei kaikki kohtaamiset ja teki jokaisessa viisi maalia. Penguinsin huippuvaarallinen ylivoima vastaan Flyersin sarjan heikoin alivoima on yksi merkittävä tekijä. Myös syvyyttä löytyy pingviineistä ihan eri tavalla.

Kyllä Flyers kotonaan yhden ottelun voittanee, mutta muuten sarja tuntuu selvältä kauralta. Täsmällinen sarjatulos 4-1 Penguinsille palauttaa Unibetilla rahat 3.85-kertaisesti, mikä on ainakin pienen viihdevedon arvoinen tarjous.

TULOS: Flyers nappasi lopulta värikkäässä sarjassa kaksi voittoa, mutta syvempi Penguins marssi jatkoon.

Meiltä parhaat vihjeet NHL:n pudotuspeleihin

Läntinen konferenssi

Nashville – Colorado

Nashville murskasi Coloradon runkosarjassa, tosin Avs ei ole ainoa joukkue joka perussarjassa jäi Predatorsin jyrän alle. Pekka Rinne pelaa Nashvillen maalilla elämänsä kiekkoa ja joukkue on noussut kuumimmaksi kannukandidaatiksi. 117 pinnaa runkosarjassa ja Presidents’ Trophy on huikea suoritus. Coloradon puolella on Nathan MacKinnonin ja Mikko Rantasen kaltaisia huippuyksilöitä, mutta kokonaisuutena Nashville on toista maata.

Guts tarjoaa Predatorsin läntisen konferenssin voitosta hyvää kerrointa 2.75, minkä voi napata mukaan playoff-huumaan.

TULOS: Preds marssi jatkoon 4-2.

Winnipeg – Minnesota

Suomalaisittain kenties mielenkiintoisin sarja on Winnipegin ja Minnesotan kohtaaminen. Patrik Laine latoo maaleja Jets-nutussa, kun taas Wild luottaa Mikko Koivuun ja Mikael Granlundiin. Wild on peruslaadukas joukkue, jossa on Eric Staalin uudelleensyntymisen myötä myös rutkasti huipputaitoa tärkeimmillä pelipaikoilla. Kokeneet Zach Parise ja Matt Cullen tuovat niin ikään voittamisen kulttuuria ja kokemusta pudotuspelikiekosta. Wild on ollut pleijareissa pitkään yhtäjaksoisesti, mutta isompi menestys tuntuu karttavan vuodesta toiseen.

Winnipegissä ei juuri playoff-kiekkoa ole nähty, joten tunnelma on varmasti infernaalinen. Loistavasti mennyt runkosarja antaa uskoa, että keväästä voi tulla pitkä ja menestyksekäs. Jets on myös hyvä kotijoukkue, joten kotietu on tärkeä asia sarjassa. Wild kiusaa loppuun asti, mutta Jets taitaa olla piirun verran vahvempi. Jetsin sarjavoitoista 4-2 (kerroin 5.50) ja 4-3 (kerroin 5.10) voi Unibetilta napata jännärivetoa “suomalaissarjaan”.

TULOS: Jets oli lopulta selvästi vahvempi, vaikka menetti sarjan myötä avainpuolustajiaan loukkaantumisiin. Wild ei saanut missään kohdin juonesta kiinni ja 4-1 sarjavoitto oli Jetsille ansaittu.

Vegas – Los Angeles 

Vegasin kausi on ollut tuhkimotarina parhaasta päästä. Muiden joukkueiden hylkiöistä koottu laajennusjoukkue on yllättänyt kaikki housut kintuissa hienoilla esityksillään. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella kasinokaupungin joukkue olisi kuitenkin mielummin nähnyt vastassa jonkun muun kuin Kingsin. Joukkueet olivat todella tasaisia runkosarjassa ja kokenut Kings on hankala vastus panosten kasvaessa.

Vegas näytti runkosarjassa moneen kertaa, ettei joukkuetta ole syytä aliarvioida. Kuitenkin pitää muistaa, että joukkueessa on maalivahtiosastoa lukuunottamatta varsin vähän kokemusta pudotuspelikiekosta saati sielä menestymisestä. Kings puolestaan on rutinoitunut ryhmä, joka ei mielestämme voi olla tässä sarjassa etukäteen altavastaaja. Unibetin 2.06 Kingsin sarjavoitosta kelpaa peleihin mukaan.

TULOS: Vegas jatkoi hämmästyttäviä otteitaan ja marssi jatkoon suoraan 4-0. Kings oli yllättävän aseeton tiiviin Golden Knightsin mankelissa, iso ja fyysinen joukkue saanut missään vaiheessa konettaan kunnolla käyntiin.

Anaheim –  San Jose

Kalifornian herruudesta käydään kiivas taisto ankkojen ja haiden välillä. Joukkueet ovat pelanneet viime vuosina vastakkain valtavasti ja tuntevat toisensa läpikotaisin. Yksi jokerikortti Sharksilla sentään on. Kuumaverinen Evander Kane kohtaa ensi kertaa Ducksin haipaidassa ja on yksi sarjan seuratuimmista pelureista.

Ducks lopetti runkosarjan todella kovassa vireessä ja on oikeutetusti sarjan suosikki. Joukkueen ainoa kysymysmerkki on ykkösvahti John Gibsonin pelikunto. Varalla tosin on kokenut Ryan Miller, joten tuskin ankat maalivahteihin kaatuu. Ducksilta löytyy myös hiukan enemmän huipputaitoa, joten Sharksin on kaivettava tehoja laajemmalta. Vaaka kääntyy väkisin hieman Anaheimin suuntaan.

TULOS: Sharks murskasi Ducksin suoraan neljässä pelissä. Sarjassa oli paljon samaa kuin Vegasin ja Kingsin otatuksessa, vauhdikkaampi ja kurinalaisempi joukkue voitti. Ankat ei löytänyt missään vaiheessa eväitä tiiviin ja työteliään hailauman murtamiseksi.

Pelikassa kuntoon markkinoiden parhailla bonuksilla

Comments