Jääkiekon MM-kisat 2017 pelataan Pariisissa ja Kölnissä 6. toukokuuta alkaen. Finaali ja pronssiottelu pelataan sunnuntaina 21.5. Kölnissä.

Suomessa suurta suosiota nauttiva keväinen turnaus puhuttaa kansaa jälleen 100 % varmuudella. Tietynlainen kulttiasema on myös täysin perusteltu, sillä joka keväänä kisat ovat tarjonneet suomalaisfaneille suuria tunteita ja upeita hetkiä jääkiekon parissa. Koska NHL-pelaajat jäävät näillä näkymin pois olympialaisista, ovat MM-kisat todennäköisesti paras mahdollisuus nähdä esimerkiksi Sebastian Aho kantamassa leijonapaitaa.

Veikkausvihjeet.com tulee yhteistyössä Mobilebetin kanssa tarjoamaan todella suuren kampanjan kisojen aikana. Lisätietoja tippuu hieman lähempänä kisoja, joten ota Veikkausvihjeet.com seurantaan Twitterissä ja tilaa WhatsApp-vihjeemme – näin pysyt varmuudella kärryillä uusimmista tarjouksista ja saat parhaat vihjeet suoraan puhelimeesi.

300 € bonus Mobilebetille

Leijonien otteluohjelma MM-kisoissa 2017

Suomi on alkusarjan B-lohkossa, jonka pelit pelataan Pariisissa. A-lohko pelataan puolestaan Saksan Kölnissä. Myös turnauksen mitaliottelut pelataan Kölnissä.

Perjantai 5.5.
klo 17.15 Suomi – Valko-Venäjä

Sunnuntai 7.5.
klo 17.15 Suomi – Ranska

Maanantai 8.5.
klo 21.15 Suomi – Tšekki

Keskiviikko 10.5.
klo 21.15 Suomi – Slovenia

Lauantai 13.5.
klo 13.15 Norja – Suomi 

Sunnuntai 14.5.
klo 21.15 Sveitsi – Suomi

Tiistai 16.5.
klo 21.15 Kanada – Suomi 

Torstai 18.5.
17:15 A-lohko, Köln
17:15 B-lohko, Pariisi
21:15 A-lohko, Köln
21:15 B-lohko, Pariisi

Lauantai 20.5. Välierät
17:15 Köln
21:15 Köln

Sunnuntai 21.5.

Pronssiottelu 17:15 Köln
Finaali 21:45 Köln

Leijonien kokoonpano MM-kisoissa 2017

Maalivahdit
Korpisalo Joonas (Columbus Blue Jackets)*, Ortio Joni (Skellefteå AIK), Säteri Harri (HK Vitjaz)*

Puolustajat
Hietanen Juuso (Dynamo Moskova), Honka Julius (Dallas Stars)*, Jaakola Topi (Jokerit), Järvinen Joonas (Kunlun Redstar), Kukkonen Lasse (Kärpät), Lajunen Ville (Jokerit), Lehtonen Mikko (HV 71)*, Ohtamaa Atte (Ak Bars Kazan)

Hyökkääjät
Aaltonen Juhamatti (IFK), Aaltonen Miro (HK Vitjaz)*, Aho Sebastian (Carolina Hurricanes), Filppula Valtteri (Philadelphia Flyers), Hännikäinen Markus (Columbus Blue Jackets)*, Kemppainen Joonas (Sibir Novosibirsk), Lajunen Jani (Tappara), Osala Oskar (Metallurg Magnitogorsk), Pihlström Antti (Jokerit), Puljujärvi Jesse (Edmonton Oilers)*, Pyörälä Mika (Kärpät), Rantanen Mikko (Colorado Avalanche), Sallinen Tomi (Kunlun Redstar), Savinainen Veli-Matti (Tappara)

*=Miesten MM-kisojen ensikertalainen

Suomi sai kisoihin jälleen kilpailukykyisen joukkueen, vaikka aivan suurimmat tähdet eivät tällä kertaa mukaan tulleetkaan. Laadukkaiden euroopassa pelaavien pelaajien lisäksi NHL:stä saatiin jälleen kourallinen todella tärkeitä vahvistuksia, jotka täyttävät näillä näkymin paikat orkesterin kärkiketjuissa.

Suurin tähti kisoihin tulleista pelaajista on eittämättä Valtteri Filppula, joka on jo vuosien ajan kuulunut suomalaiseen NHL-eliittiin. Filppulan laitaan ollaan sovittamassa hurjan tulokaskauden pelannutta Carolina Hurricanesin  Sebastian Ahoa. Hyökkäyksen muita tärkeitä nimiä ovat Edmontonista vapautunut Jesse Puljujärvi, Colorado Avalanchen Mikko Rantanen sekä vahvan KHL-kauden jälkeen paikan kärkiketjuissa nappaava Miro Aaltonen.

Leijonien puolustus

Puolustuksen suurin nimi  on ehdottomasti Dallas Starsin Julius Honka, joka lyönee kisoissa viimeistään läpi jääkiekkokansan tietoisuuteen. Muita puolustajia Suomi ei näillä näkymin NHL:stä saakaan, joka korostaa Hongan roolia entisestään. Loistavana luistelijana tunnettu Honka kantanee varsinkin ylivoimapelissä suurimmat minuutit. Hongan parina pelaava Atte Ohtamaa kantanee kisoissa myös suurta kuormaa, joskaan miehelle ei alustavasti YV-vastuuta olekaan luvassa. Toisen YV-puolustajan paikasta taistelee Jokereiden Ville Lajunen sekä Dynamo Moskovan Juuso Hietanen. Parivaljakko muodostaa Suomen puolustajien seuraavan ryhmän yhdessä Topi Jaakolan kanssa.

Leijonien maalivahdit MM-kisoihin

Mielenkiintoisin tilanne Leijonamiehistössä lienee maalinsuulla. Ykkösvahdin viittaa on kovasti kasattu Columbuksesta tulleen Joonas Korpisalon harteille. Korpisalo esittikin Tsekin EHT-turnauksessa loistavia otteita ollen ratkaisuroolissa niin Venäjää kuin Ruotsia vastaan. Mikä tärkeintä, Korpisalo onnistui voittamaan molemmat ottelut. Korpisalo on myös lyhyellä NHL-urallaan pelannut todella vahvasti. Musta pilvi miehen yllä ovat vuoden 2014 nuorten MM-kisat, joissa ykkösenä kisoissa pelannut nuorukainen ei kyennyt pelastamaan pikkuleijonia karsintakurimukselta. Kakkosvahdin viitasta taistelevat melko tasapäisesti Vitjazin Harri Säteri sekä Skellefteån Joni Ortio. Vahvemmilla lienee Säteri, jolle valmentaja Lauri Marjamäki on antanut aavistuksen enemmän vastuuta harjoitusotteluissa.

MM-kisojen historia

Ensimmäiset MM-kilpailut pelattiin vuonna 1920 Antwerpenin kesäolympialaisten yhteydessä. Alkuun kisoja järjestettiin joka neljäs vuosi, mutta vuodesta 1930 on kisat pelattu joka vuonna. Poikkeuksen tähän tekee toisen maailmansodan aika (1940-1946), jolloin kisat ymmärrettävästi jätettiin pelaamatta.

Historian saatossa neljä maata on ollut täysin ylitse muiden, kun mitataan menestystä MM-kisoissa. Neuvostoliitto/Venäjä, Kanada, Ruotsi sekä Tsekkoslovakia/Tsekki ovat kukin keränneet yli 40 mitalia. Eniten voittoja on kerännyt Neuvostoliitto/Venäjä, joka on juhlinut maailmanmestaruutta hurjat 27 kertaa.

MM-kilpailuihin ensimmäistä kertaa vuonna 1939 osallistunut Suomi ei ymmärrettävästi maratontaulukossa liikoja juhli. Vaikeiden alkuvuosikymmenten jälkeen Suomi nappasi ensimmäisen mitalinsa vuonna 1992 Prahan MM-kisoista. Tästä ei tarvinnut odottaa kuin kolme vuotta eteenpäin, kun Curt Lindström luotsasi Suomen ikimuistoiseen maailmanmestaruuteen vuonna 1995. Noista kisoista moni muistaa varmasti erityisesti Globenissa pelatun MM-finaalin, jossa Suomi kaatoi Ville Peltosen kolmella ja Timo Jutilan yhdellä maalilla Ruotsin lukemin 4-1.

Lähihistoriaa katsoessa Suomi on menestynyt kisoissa erinomaisesti, sillä 2000-luvulla enemmän mitaleita ovat rohmunneet vain kymmenen mitalin Venäjä ja Ruotsi. Suomi sijoittuu tilastossa jaetulle kolmannelle sijalle Kanadan kanssa, kun molemmat ovat juhlineet MM-mitalia kahdeksaan otteeseen milleniumin taitteen jälkeen. Kanadan mitalit ovat tosin tupanneet olemaan hieman kirkkaampia kuin suomalaisten, sillä vaahteralehtipaidat ovat nostelleet kannua viisi kertaa, enemmän kuin kukaan muu. Neljään mestaruuteen ovat 2000-luvulla yltäneet Venäjä sekä Tsekki.

MM-kisojen merkitys Suomessa

Jääkiekon MM-kisoista on Suomessa kasvanut jokakeväinen suuri urheilujuhla, jota seuraa käytännössä kaikki suomalaiset. Esimerkiksi viime vuoden finaalia Suomen ja Kanadan välillä seurasi parhaimmillaan yli kolme miljoonaa katsojaa, joka tarkoittaa lähes kahta kolmasosaa suomalaisista. NHL:n seuraamisen kasvun myötä katsominen ei ole rajoittunut pelkästään Suomen otteluihin, sillä varsinkin muiden huippumaiden keskinäiset välienselvittelyt ovat viime vuosina keränneet mukavia katsojalukuja.

Selvää on, että jääkiekon MM-kisat 2017 tulevat jälleen nauttimaan kansan suosiota.

MM-kisat ja media

Sosiaalisen median nousun myötä kisat ovat todella vahva yhteisöllistävä tekijä, josta keskustellaan todella kiivaasti internetin erilaisilla keskustelupalstoilla ja esimerkiksi Facebookissa. Erilaiset kisakatsomot ovat täysin arkipäivää, ja täysin siemauksin kisahuumasta nauttivien ihmisten lisäksi oman osansa saavat varmasti myös tupaten täynnä illasta toiseen olevat ravintolat ja sporttibaarit.

MM-kisojen vahvan televisioinnin myötä on pinnalle ponnahtanut muutama todellinen kulttihahmo. Esimerkiksi Timo Jutilan rillaus- ja eteenpäinmenojutut kokevat aina kisojen aikaan tietynlaisen renesanssin. Ehkä suurin yksittäinen kisapersoona on kuitenkin Antero Mertaranta, joka on tulkinnut kisojen tapahtumia suurelle kansalle jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Legendaksi jo eläessään noussut leijona-ääni muistetaan ehkä parhaiten totaalisesta sekoamisesta Mikael Granlundin ilmaveivin jälkeen vuonna 2011. Pätkää voit fiilistellä alta.

Suuren kiinnostavuutensa vuoksi MM-kisat valloittavat luonnollisesti myös iltapäivä- ja urheilulehtien suurimmat otsikot. Viime vuonna saimme kuitenkin nauttia jostakin täysin poikkeuksellisesta, kun Patrik Laine-mania valtasi Suomen. Tänä vuonna samanlainen ryöpytys tuskin kenenkään kohdalle sattuu. Varmaa on kuitenkin, että MM-joukkueen pelaajat Laineen kanssa tai ilman kiinnostavat niin yleisöä, mediaa kuin missejäkin

MM-kisat ja vedonlyönti

Kuten suuret arvokisat yleensä, ovat myös jääkiekon MM-kisat vedonlyöjien ja vedonlyöntiyhtiöiden kulta-aikaa. Vaihdot ovat enemmän kuin kiitettävällä tasolla, ja etenkin Suomen otteluita suomalaiset veikkaavat todella paljon.

Suomen matseja veikattaessa kannattaa aina ottaa huomioon, että myös kaikki muut pelaavat leijonia. Suomen kertoimet ovat useimmiten painettu todella alas, joten pelivaihtoehtoja kannattaa lähteä hakemaan jostain muualta. Yhtenä hyvänä tapana olemme havainneet underien pelaamisen, sillä alkusarjan otteluissa kokonaismaalimäärän linjat ovat yleensä melko korkealla. Useimmissa tapauksissa altavastaaja jää kuitenkin nollaan tai korkeintaan yhteen maaliin, joten esimerkiksi 6,5 maalin ylimeneminen vaatisi ennakkosuosikilta koko ottelun pelaamista kunnolla. Todella usein vahvat joukkueet menevät alkusarjat kuitenkin säästöliekillä, ja esimerkiksi 4–0- ja 4-1-tyyppiset tulokset ovat todella yleisiä.

Toinen jokavuotinen pelisuosikkimme on USA, jonka joukkue koostuu vuodesta toiseen nimettömistä yliopistopelaajista muutamalla NHL-vahvistuksella höystettynä. Pelejä miettiessä kannattaa aina ottaa huomioon, että USA:n yliopistosarjat ovat laadukkaita sarjoja, joiden parhaat pelaajat ovat yleensä valmiita NHL:ään jo seuraavalla kaudella. Toinen erityispiirre Yhdysvaltojen joukkueessa ovat nuoret pelaajat, joiden tasoa myöskin aliarvioidaan usein rankasti.

Esimerkiksi Suomea vastaan jenkkien kertoimet ovat viime vuosina pyörineet jatkuvasti 3.50 paremmalla puolella. Tähän peilaten on huomionarvoista, että amerikkalaiset ovat viidestä edellisestä MM-kohtaamisesta poistuneet voittajana peräti neljästi.

Meiltä parhaat vihjeet MM-lätkään