Jääkiekon SM-liiga, eli tuttavallisemmin Liiga, on suomen seuratuin urheilun päätason sarja ja jääkiekko on itseoikeutetusti Suomen suurin palloilulaji. Kaikista urheilulajeistamme Liiga kerää sekä suurimmat yleisöt että suurimmat pelivaihdot vedonlyönnissä kierroksesta toiseen.

100€ BONUS JA PARHAAT KERTOIMET LIIGAAN VEIKKAUSHUONEELTA

Kausi 2016-17 starttaa 15. syyskuuta ja puolustavana mestarina kauteen lähtee Tampereen Tappara, joka voitti viime vuonna mestaruuden kolmen perättäisen hopeasijan jälkeen.

Veikkausvihjeet.comin Liiga-ranking 2016-17

Lue Veikkausvihjeet.comin Liiga-rankin, sijat 1-6
Lue Veikkausvihjeet.comin Liiga-ranking, sijat 7-10
Lue Veikkausvihjeet.comin Liiga -ranking, sijat 11-15

Liiga ottaa vastaan myös uuden tuttavuuden, kun Mikkelin Jukurit esittelee itsensä Liigalle. Jukurit debytoi uutena joukkueena Liigassa. Tällä hetkellä Liiga tarvitseekin piristysruisketta uusista joukkueista, sillä pääsarjan suosio on laskussa ja ihmisten mielenkiinto on luisumassa joko muihin lajeihin tai Jokereiden perässä KHL:aan. Jokereiden lumo on aavistuksen verran hälvennyt, ja nyt Liigalla on iso mahdollisuus lunastaa paikka kirkkaimmissa parrasvaloissa.

Silti vedonlyönnissä Liigan asema on vakaa, sillä KHL ei juuri Jokereiden ulkopuolella vielä suomalaisia kiinnosta. Liiga tulee dominoimaan pelivaihtoja tälläkin kaudella, mutta sen pitää ottaa tosissaan KHL:n tarjoama uhka ja pyrkiä kehittämään tuotettaan niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella.

Jääkiekon SM-liiga vedonlyönnissä

Liigan suosio on hyvin vakiintunut suomalaisten urheiluvedonlyöjien keskuudessa. Sitä on totuttu pelaamaan Pitkävedon suosikkisarjana jo 90-luvun alusta, ja netin kautta kansainvälisille toimijoille pelaaminen on lisännyt Liigan suosiota vedonlyöntisarjana entisestään.

Liigan suosio on noussut vuosi vuodelta aina viime kauteen asti, mikä on ollut omiaan vahvistamaan suomalaisten pelikäyttäytymistä. Liiga on meillä selvä ykkönen vedonlyöntisarjoista.

Kotimainen Veikkaus tarjoaa usein markkinalinjasta poikkeaviakin kertoimia Liigaan ja ottaa näihin myös tukevasti panoksia vastaan. Viime kaudet ovat kuitenkin osoittaneet, että Veikkaus tekee linjasta poikkeavilla arvioillaankin erittäin hyvää tulosta ja näin ollen Veikkausta vastaan Liigan pelaaminen ei ole välttämättä taloudellisesti kovin kannattavaa pitkässä juoksussa.

Veikkauksella on hallussaan hyvin vahva tietotaito Liigasta (sekä Mestiksestä), ja sillä on hyvin usein myös seuroilta saadut tiedot varmoista sekä mahdollisista poissaoloista ennen kuin meillä vedonlyöjillä.

Ulkomaiset vedonvälittäjät sen sijaan ovat hyvin paljon kauempana kotimaisista kiekkosarjoista kuin Veikkaus, jolloin kansainväliseltä markkinalta on löydettävissä maukkaita kohteita, jotka voittavat Veikkauksen tarjonnan. Lisäksi palautusprosentiltaan kansainväliset toimijat ovat aina parempia vaihtoehtoja kuin Veikkaus.

Lisäksi ne tarjoavat myös laajemman kohdevalikoiman kuin kotimainen Veikkaus. Pelaajat saavat haltuunsa hyvin laajan valikoiman kohteita mistä valita mieleisensä, mikä on eduksi sekä viihdepelureille että ammattimaisille vedonlyöjille.

SM-liiga vedonlyönnissä 2016-17

Järjestyksessään 42. Liigan kausi alkaa perjantaina 16. syyskuuta, kun kiekko tippuu jäähän yhtä aikaisesti seitsemällä eri paikkakunnalla.

SM-liigassa pelataan 60 ottelun runkosarja, jonka kuusi parasta joukkuetta selviytyvät suoraan puolivälieriin ja sijoille 7.–10. sijoittuneet joukkueet pelaavat pudotuspeliottelut puolivälieriin pääsystä. Sijoille 11.–15. sijoittuneiden joukkueiden kausi päättyy runkosarjaan.

Runkosarjassa joukkueet jaetaan viiteen kolmen seuran lohkoon. Lohkot muodostavat HIFK, HPK ja Kärpät; Pelicans, KooKoo ja SaiPa;Ilves, Tappara jaSport; Jukurit, JYP ja KalPa sekä Lukko, TPS ja Ässät. Jokainen joukkue kohtaa kunkin lohkotoverinsa kuusi kertaa – kolmesti kotikentällä, kolmesti vieraskentällä. Muita seuroja vastaan joukkueet pelaavat neljä kertaa.

Kestomenestyjä Oulun Kärpät lähtee kauteen todella isona haastajana. Viime kauden finalistit Tappara ja HIFK ovat isoimmat mestarisuosikit, mutta Keski-Suomen ylpeys JYP ja uutta paluuta kärkeen hamuava TPS ovat Kärppien ohella mitalikannassa kiinni.

Turkulaiset ovat lähteneet nyt kolme kautta putkeen liikenteeseen kovalla miehistöllä, mutta tulokset ovat olleet erittäin heikkoja. TPS on jälleen koonnut erittäin kovan miehistön, joten edelliskausien tasoiseen räpellykseen ei ole enää varaa. Sarjaan nostettu Jukurit, Kuopion KalPa ja Kouvolan KooKoo pitävät todennäköisesti sarjan häntäpäätä suurimman osan kaudesta. Ilveksellä ei myöskään pitäisi olla erikoisempia saumoja menestykseen. Keskikastin sijoista käydään kuitenkin erittäin tiukkaa kamppailua, sillä keskikastin joukkueiden erot eivät ole kovin suuria.

SM-liigan historian lyhyt oppimäärä

SM-liiga perustettiin 1975, kun sen aikaisesta SM-sarjasta haluttiin tehdä ammattilaissarja amatöörisarjan sijaan. Amatöörisarjan statusta pidettiin ratkaisevana tekijänä suomalaisten nousun estäjänä jääkiekon kansainväliselle huipulle. SM-sarjan amatöörisääntöjen mukaan esimerkiksi pelaaja ei voinut edustaa kuin yhtä seuraa kauden aikana. Lisäksi henkilökohtaiset sponsorisopimukset olivat kiellettyjä.

SM-liiga alkoi SM-sarjan perillisenä 10 joukkueen sarjana. Runkosarjan merkitys oli 40 vuotta sitten suuri, sillä vain neljä parasta jatkoivat pudotuspeleihin ja yksi putosi suoraan ykkösdivisioonaan 36 ottelun sarjassa.

Vuosien myötä SM-liigan ottelumäärää on lisätty asteittain. Vuonna 1987 pelimäärää lisättiin 44:ään, ja lähes 15 vuotta myöhemmin päästiin lähelle nykytasoa 56 otteluun. Pelimäärää on lisätty taloudellisista syistä, jotta SM-liigan talous on saatu sille tasolle, että pelaajat voivat pelata täyspäiväisesti jääkiekkoa ja heille voidaan maksaa kilpailukykyisiä palkkoja.

Samalla runkosarjan merkitys on kuitenkin vähentynyt, kun pudotuspeleihin pääseviä joukkueita on nykypäivänä jopa 10, eikä sarjasta voi pudota urheilullisin perustein. Tämä on johtanut lopputalven tyhjennysmyynteihin, jolloin toivonsa menettäneet joukkueet myyvät tähtensä säästääkseen euroja, mikä jokakeväisenä elementtinä suututtaa seurojen kannattajat.

Avoimesta sarjasta suljettuun sarjaan

Aina vuosituhannen vaihteeseen asti SM-liiga oli avoin sarja. I-divisioonan voittanut karsi SM-liigan viimeisen joukkueen kanssa sarjanoususta, mikä piti sarjajärjestelmän urheilullisena, mutta divariseurojen talous kärsi liiganousun tavoittelusta. Perinteikkäät seurat kuten Kärpät, KalPa ja Jokipojat ehtivät hakeutua 90-luvulla konkurssiin asti, ja SaiPa ja FoPS keikkuivat pitkään konkurssin partaalla.

Sarjajärjestelmän muutoksen myötä SM-liiga suljettiin kaudella 2000-01, eikä sinne voinut enää päästä kuin kabinetin kautta. Pelillisilläkin ansioilla on merkitystä, mutta liigaosakkeen lunastamiseksi seuroilla tulee olla liigakelpoinen talous. Näin katsottiin olleen 2014 Mestiksen voittaneella KooKoolla, joka nousi vuotta myöhemmin Liigaan.

Ensimmäinen kabinetin kautta SM-liigaan noussut joukkue oli KalPa, joka nostettiin kaudeksi 2005-06 SM-liigaan. Edellisellä kaudella seura oli dominoinut Mestistä NHL:n työsulkukaudella, jolloin omistajaportaaseen astuneet Sami Kapanen ja Kimmo Timonen vahvistivat kotiseuraansa. SM-liiga halusi tasata joukkuemäärän takaisin parilliseksi, ja vahvan omistajapohjan tukema perinteikäs kuopiolaisseura sai luvan nousta sarjaan.

Kaudesta 2005-06 eteenpäin SM-liigaa on pelattu 14 joukkueen sarjana. Viime kaudella kapuloita rattaisiin toi Jokereiden lähtö KHL:aan, mikä näkyi Liigan yleisessä kiinnostuksessa sekä palstatilassa. Jokereita paikannut Vaasan Sport sai lopulta kaipaamansa liiganousun, mutta Jokereiden saappaat ovat isot täytettäväksi mille tahansa joukkueelle.

Viime kauden päätteeksi konkurssiin ajautunut Espoon Blues jättää aukon Liiga-kartalle, ja kausi viedään läpi 15 joukkueen voimin. Aika näyttää, lunastaako Bluesin raunioille perustettu Espoo United paikkansa Liiga-kartalla jo kaudeksi 17-18.

PARHAAT KERTOIMET LIIGAAN ja 100€ BONUS!