jalkapallon mm 2018

Jalkapallon MM-kilpailut  2018 pelataan Venäjällä 14.6. – 15.7. Kisojen päänäyttämö on Moskovan Luzhniki, jossa pelataan sekä MM-kisojen avaus että finaali.

Maailmanmestaruutta puolustaa Saksa, joka kukisti Argentiinan jatkoajalla Marco Reusin osumalla Rio de Janeirossa. Brasilian kisat muistetaan parhaiten Saksa-Brasilia välierästä, jossa Saksa nöyryytti kisaisäntiä peräti 7-1.

Venäjän MM-kilpailut ovat saaneet osansa FIFA:a riepotelleesta lahjusskandaalista, jonka keskiössä on ollut etenkin 2022 Qatarille annetut arvokisat. Kaikesta huolimatta Venäjän kisat ovat aikataulussa, ja 12 stadionia on 14.6.2018 valmiina pelattavaksi.

Suosikit

Etukäteen arvioiden kisojen suurimmat suosikit löytyvät tutusta joukosta. Tapahtuu kansainvälisessä jalkapallossa mitä tahansa, niin Saksa tuntuu olevan aina yhtä vahva. Hallitseva maailmanmestari onkin yhdessä Brasilian kanssa laskettu kärkikaksikoksi Unibetilla, molempien kertoimet liikkuvat hieman alle kuudessa. Joukkueet kohtasivat maaliskuun lopulla Saksassa viimeisessä valmistavassa maaottelussa ja tällä kertaa Brasilia oli parempi numeroin 0-1. Euroopan maista Ranska ja Espanja hengittävät suurimpien suosikkien niskaan eikä Leo Messin kapellimestaroimaa Argentiinaakaan voi laskea ulos mestaruustaistosta.

Eurooppalaiset maat muodostavat suurimman uhan kärkiviisikon maille. Lupaava Belgia on ollut otsikoissa lähes viime kisoista saakka, mutta tulevatko vielä nämä kisat liian aikaisin? Mestaruudesta olisi tarjolla mukavaa kerrointa 12. Englanti on Gareth Southgaten aikakaudella nuorempi ja mielenkiintoisempi kuin aikoihin, mutta taso ei ihan taida taaskaan riittää kärkikahinoihin. Hallitseva euroopanmestari Portugali on vahva joukkue puolustussuuntaan ja Cristiano Ronaldon joutsenlaulu arvokisatasolla olisi täydellinen, jos lusitaanit yltäisivät mestaruuteen asti. Kerroin 23 palkitsee toiseen peräkkäiseen ihmeeseen uskovat ruhtinaallisesti.

Tarjolla on luonnollisesti valtavasti pelattavaa myös varsinaisten mestaruus- tai otteluvetojen ulkopuolella. Kultaisen pallon, eli turnauksen parhaan pelaajan, palkinnosta etukäteen vahvimmin kisaavat tutut nimet. Neymar, Messi ja Ronaldo ovat listojen kärjessä kymmenen molemmin puolin keikkuvilla kertoimillaan. Mikäli Belgia menestyy, keskikentän taikuri Eden Hazard voisi olla lähellä valintaa. Hazardin kova kerroin 26 ei vaikuta lainkaan huonolta haulta tähän pelimuotoon.

Paras maalintekijä palkitaan tuttuun tapaan Kultaisen kengän palkinnolla. Tässä pelimuodossa alkulohkojen vastustajat sekä joukkueen menestys vaikuttavat luonnollisesti paljon. Voisivatko toista tykkikautta peräkkäin pelaava Harry Kane tai huippuvireen Espanjassa löytänyt galli Antoine Griezmann haastaa Messin ja kumppanit kilvoittelussa tästä pokaalista? Helposta alkulohkosta jatkoon menevä Uruguay takonee kisoissa paljon maaleja, sekä Edinson Cavani että Luis Suárez saavat maalikuninkuudesta kovalta tuntuvaa kerrointa 30:n tietämissä.

Alustavia kokoonpanoja

FIFA julkaiseen jokaisen joukkueen lopullisen 23 pelaajan kokoonpanon 4. kesäkuuta. Siihen asti joukkueet nimeävät alustavia kokoonpanoja. Kaksi suurinta mestarisuosikkia avasivat pelin toukokuun puolivälissä alustavilla ryhmillää. Molemmat ryhmät ovat tuttuun tapaan täynnä laatua.

https://twitter.com/DFB_Team_EN/status/996346205482430464

https://twitter.com/CBF_Futebol/status/996081433826471936

Missä vuoden 2018 MM-kisat pelataan?

Venäjän MM-kisat on jaettu 12:lle paikkakunnalla. KIsat pelataan Moskovan ohella Sotshissa, Kaliningradissa, Pietarissa, Nizhni Novgorodissa, Kazanissa, Samarassa, Volgogradissa, Saranskissa, Rostov-on-Donissa ja Jekaterinburgissa.

Läntisimpänä kaupunkina kisoja isännöivä Kaliningrad sijaitsee Puolan, Liettuan ja Valko-Venäjän välissä. Itäisimpänä sijaitseva Jekaterinburg on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki aivan Euroopan ja Aasian rajalla.

Stadioneiden kapasiteetit vaihtelevat aina Kaliningradin sekä Jekaterinburgin 35 000:stä Luzhnikin massiiviseen 81 000:een. Stadioneista osa rakennetaan alusta asti, mutta suurin stadioneista kunnostetaan kisojen alkuun mennessä. Esimerkiksi juuri Luzhniki käy läpi kasvojenkohotuksen, jonka seurauksena kapasiteetti nousee muutamalla tuhannella ja stadionin palvelut päivittyvät 2010-luvulle.

Kisapallo

Yksi aina ennen arvokisoja puhuttava asia on kisojen virallinen pelipallo. Tällä kertaa tarjolla on sekä uutta että vanhaa samassa paketissa, sillä Adidaksen suunnittelema Telstar 18 yhdistää niin retroa kuin viimeisintä teknologiaakin. Ulkonäössä on haettu viitteitä kaikkien aikojen ensimmäisestä Adidaksen kisapallosta legendaarisesta vuoden 1970 MM-turnauksesta. Toisaalta uusi pintamateriaali sekä pallon sisältämä huipputeknologia siruineen ovat viimeisintä huutoa.

Pallo on saanut hyväksyvää palautetta huippupelaajilta, muunmuassa Argentiinan supertähti Lionel Messi sanoi tuoreeltaan pitävänsä niin pallon ulkonäöstä kuin tuntumastakin. Telstar-pallo kehiteltiin aikanaan nimensäkin mukaisesti juuri televisioon sopivaksi. Mustavalkoinen väritys oli tarpeen, jotta entisaikojen ruudulta pallo erottuisi mahdollisimman hyvin. Uusin versio on siis samalla kunniaosoitus perinteitä kohtaan.

Tuomarit ja videtuomarointi

FIFA julkaisi maaliskuun lopulla lopullisen listan MM-kisojen tuomareista. 36 erotuomaria ja 63 avustavaa erotuomaria 46 eri maasta valittiin kolmen vuoden valmistavan jakson perusteella. Listalta löytyy paljon tuttuja nimiä eurooppalaisen jalkapallon ystäville, mutta myös kansainvälisempää väriä muiden maanosien liitoista. Valitut tuomarit toimivat läpi kisojen useissa eri tehtävissä, kuten normaalin tuomaroinnin lisäksi neljänsinä tuomareina sekä videotuomareina.

Venäjän kisoissa on ensimmäistä kertaa käytössä VAR eli videoavusteinen tuomarointi. Tekniikkaa on kokeiltu virallisissa otteluissa tähän asti mm. seurojen MM-turnauksessa, Confederations Cupissa sekä FA Cupissa. FIFA vahvisti teknologian käytön tämän vuoden kisoissa kevätalvesta ja tekniikkaa voidaan käyttää neljässä eri tapauksessa:

  • Maalitilanteen tarkistus
  • Rangaistuspotkutuomion tarkistus
  • Suoran punaisen kortin tuomion tarkistus
  • Pelaajan tarkistus (mikäli tuomari epäilee väärän pelaajan joutunee ulosajon kohteeksi)

Salisburyn myrkytys ja MM-kisat

Oman ikävän lisämausteensa kisavalmisteluille on tuonut venäläisen ex-vakoojan Sergei Skripalin myrkytystapaus maaliskuussa. Vuonna 2006 Venäjällä Britannian hyväksi vakoilusta vankeuteen tuomittu Skripal on sittemmin vapautunut vakoojavaihdon yhteydessä ja asettunut asumaan Britannian Salisburyyn. Skripal löydettiin yhdessä tyttärensä kanssa kriittisessä tilassa myrkytysoireiden vuoksi ja Britannia onkin varsin suorasanaisesti syyttänyt iskusta Venäjää.

Selkkauksen vuoksi Britannian ja Venäjän välit ovat kiristyneet entisestään. Ensimmäisenä MM-kisamatkansa peruivat Britannian kuninkaalliset ja sittemmin uutisoitiin, ettei MM-kilpailuissa esiinny myöskään yhtään englantilaista erotuomaria eikä avustavaa tuomaria.

Joukkueet

Kisoissa esiintyy tuttuun tapaan 32 maata, jotka arvottiin joulukuun alussa kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Ensimmäinen kohu ja epäilys vilpistä saatiin aikaan jo yli puoli vuotta ennen kisoja, sillä isäntämaa Venäjällä kävi suorastaan satumainen arpaonni.

Eniten joukkueita on normaaliin malliin Euroopasta, yhteensä 14 (ml. Venäjä). Loput paikat jakaantuvat melko tasan Afrikan, Etelä-, Pohjois ja Väli-Amerikan, Aasian sekä Karibian maiden välillä. Lohkojako näyttää tältä:

Lohko A: Venäjä, Saudi-Arabia, Egypti, Uruguay

Lohko B: Portugali, Espanja, Marokko, Iran

Lohko C: Ranska, Australia, Peru, Tanska

Lohko D: Argentiina, Islanti, Kroatia, Nigeria

Lohko E: Brasilia, Sveitsi, Costa Rica, Serbia

Lohko F: Saksa, Meksiko, Ruotsi, Etelä-Korea

Lohko G: Belgia, Panama, Tunisia, Englanti

Lohko H: Puola, Senegal, Kolumbia ja Japani

Lohkovedonlyönti

Yksi MM-kisojen mielenkiintoisimmista pelimudoista on lohkojen sisäinen vedonlyönti. Ohessa listattuna muutamia maistuvia lohkovetoja ennen turnausta.

Lohko A

Kisaisäntä Venäjällä kävi satumainen arpaonni, mutta jatkopaikka on silti kaikkea muuta kuin varma. Uruguay on etukäteen selvästi edellä ja Saudi Arabia lohkon heittopussi, joten Venäjä ratkaissee toisen jatkajan Egyptin kanssa. Emme pidä Venäjää tässä vertailussa kovinkaan paljon edellä, Mohamed Salah’n tähdittämä Egypti on kompakti ja potentiaalinen kiusankappale. Kun yhtälöön lisää isäntämaan valtavat paineet, alkaa Venäjän jääminen alkulohkoon maistua entistä paremmalta. Varsinkin kun Guts tarjoilee tälle mahtavaa kerrointa 3.50.

Lohko D

“Islannin ihme” EM-kisoissa on vielä tuoreessa muistissa. Karsinnat näihin kisoihin osoittivat kuitenkin, ettei kyse ollut ihmeestä vaan systemaattisen työn tulosta. Islanti arvottiin samaan lohkoon Argentiinan, Kroatian ja Nigerian kanssa. Etukäteen ainoastaan Argentiina on näistä selvästi Islantia edellä, joten jatkopaikka ei ole utopiaa. Kiharainen lohko voi kääntyä miten päin vaan, mutta LeoVegasin Islannin jatkopaikasta tarjoama 3.75 on taatusti hyvä haku.

Islannin ihme voi toistua myös MM-kisoissa.

Lohko G

G-lohko on kahden kauppa. Tunisia on Afrikan maista huonoin ja Panama väärissä kisoissa, joten lohkon herruus ratkaistaan Englannin ja Belgian välillä. Belgia on selvästi laadukkaampi joukkue ja lähempänä MM-kisoissa vaadittavaa menestystasoa, nuoren ja lupaavan Englannin aika tulee myöhemmin. Belgian lohkovoitosta tarjolla oleva Mobilebetin huippukerroin 1.85 on lähes rahan laittamista pankkiin.

Kisojen otteluohjelma

Lohkojen kaksi parasta selviävät lauantaina 30.6. alkaviin pudotuspeleihin. Täydellisen otteluohjelman löydät alta.

Torstai 14.6.2018 
18:00 Venäjä – Saudi-Arabia, Moskova (Luzniki)

Perjantai 15.6.2018 
17:00 Egypti – Uruguay, Jekaterinburg
18:00 Marokko – Iran, Pietari
21:00 Portugali – Espanja, Sotsi

Lauantai 16.6.2018 
13:00 Ranska – Australia, Kazan
16:00 Argentiina – Islanti, Moskova (Spartak Stadium)
19:00 Peru – Tanska, Saransk
21:00 Kroatia – Nigeria, Kaliningrad

Sunnuntai 17.6.2018 
16:00 Costa Rica – Serbia, Samara
18:00 Saksa – Meksiko, Moskova (Luzniki)
21:00 Brasilia – Sveitsi, Rostov

Maanantai 18.6.2018 
15:00 Ruotsi – Etelä-Korea, Nizhni Novgorod
18:00 Belgia – Panama, Sotsi
21:00 Tunisia – Englanti, Volgograd

Tiistai 19.6.2018 
15:00 Puola – Senegal, Moskova (Spartak Stadium)
18:00 Kolumbia – Japani, Saransk
21:00 Venäjä – Egypti, Pietari

Keskiviikko 20.6.2018 
15:00 Portugali – Marokko, Moskova (Luzniki)
18:00 Uruguay – Saudi-Arabia, Rostov
21:00 Iran – Espanja, Kazan

Torstai 21.6.2018 
17:00 Ranska – Peru, Jekaterinburg
19:00 Tanska – Australia, Samara
21:00 Argentiina – Kroatia, Nizhni Novgorod

Perjantai 22.6.2018 
15:00 Brasilia – Costa Rica, Pietari
18:00 Nigeria – Islanti, Volgograd
20:00 Serbia – Sveitsi, Kaliningrad

Lauantai 23.6.2018 
15:00 Belgia – Tunisia, Moskova (Spartak Stadium)
18:00 Saksa – Ruotsi, Sotsi
21:00 Etelä-Korea – Meksiko, Rostov

Sunnuntai 24.6.2018 
15:00 Englanti – Panama, Nizhni Novgorod
20:00 Japani – Senegal, Jekaterinburg
21:00 Puola – Kolumbia, Kazan

Maanantai 25.6.2018 
17:00 Saudi-Arabia – Egypti, Volgograd
18:00 Uruguay – Venäjä, Samara
20:00 Espanja – Marokko, Kaliningrad
21:00 Iran – Portugali, Saransk

Tiistai 26.6.2018 
17:00 Tanska – Ranska, Moskova (Luzniki)
17:00 Australia – Peru, Sotsi
21:00 Islanti – Kroatia, Rostov
21:00 Nigeria – Argentiina, Pietari

Keskiviikko 27.6.2018 
17:00 Etelä-Korea – Saksa, Kazan
19:00 Meksiko – Ruotsi, Jekaterinburg
21:00 Serbia – Brasilia, Moskova (Spartak Stadium)
21:00 Sveitsi – Costa Rica, Nizhni Novgorod

Torstai 28.6.2018 
17:00 Japani – Puola, Volgograd
18:00 Senegal – Kolumbia, Samara
20:00 Englanti – Belgia, Kaliningrad
21:00 Panama – Tunisia, Saransk

Pudotuspelit

Neljännesvälierät 

Lauantai 30.6.2018 
17:00 C1 – D2
21:00 A1 – B2

Sunnuntai 1.7.2018 
17:00 B1 – A2
21:00 D1 – C2

Maanantai 2.7.2018 
17:00 E1 – F2
21:00 G1 – H2

Tiistai 3.7.2018 
17:00 F1 – E2
21:00 H1 – G2

Puolivälierät 

Perjantai 6.7.2018 
17:00 x – x
21:00 x – x

Lauantai 7.7.2018 
18:00 x – x
21:00 x – x

Välierät ja MM-finaali 

Tiistai 10.7.2018 
21:00 x –x

Keskiviikko 11.7.2018 
21:00 x –x

Lauantai 14.7.2018 
17:00 Pronssiottelu

Sunnuntai 15.7.2018 
18:00 MM-finaali 

MM-kisojen televisiointi

Suomalaisilla jalkapallon ystävillä on kisojen aikaan kissanpäivät. Yle hankki täydet oikeudet kisoihin ja esittää kaikki ottelut suorina lähetyksinä. Läheisestä sijainnista johtuen kaikki ottelut näkyvät kotimaisissa vastaanottimissa myös parhaaseen katseluaikaan, joten futisherkkua on tarjolla tuutin täydeltä. Pääasiallinen kanava on Ylen TV2, jossa Mestarien liigasta tutulla studioformaatilla kisoja ruoditaan ajan kanssa. Asiantuntijavieraita on luvassa runsaasti Jari Litmasen ja Peetu Pasasen johdolla.

Lohkojen viimeiset ottelut pelataan joko päällekkäin tai osin päällekkäin, jolloin Yle valjastaa käyttöön myös kanavat Teeman sekä Fem:n. Suoratoistopalvelu Yle Areena näyttää jokaisen kisaottelun, joten suora yhteys kisoihin on koko ajan tarjolla vaikkapa kännykän kautta.

Jalkapallon MM vedonlyönnissä

Jalkapallon arvokisat ovat poikkeuksetta kesän kohokohta. Kuukauden kestävä urheilujuhla, jossa pelataan vaikeasti arvioitavia otteluita päivästä toiseen tuovat sekä vedonvälittäjille että vedonlyöjille maistuvia haasteita.

Urheilufanin sesonkiaika tarjoaa vedonlyöjille kaiken maan ja taivaan väliltä. Vetovalikoima on laajempaa kuin missään muissa kilpailussa tai sarjassa, ja vetoa voi lyödä vaikka ensimmäisen rajaheiton suorittavasta joukkueesta. Pitkäaikaisvetojakin löytyy maalikuninkuudesta mielenkiintoisiin lohkovetoihin, joissa voi lyödä vetoa eri lohkojen jatkajista.

MM-kisoissa ei pelikohteista ole pulaa. Jo pikkurahalla on mahdollista päästä käsiksi isoihin lunastuksiin.

Kisat ovat sekä ammattimaiselle että viihdepelurille erinomaista aikaa, sillä tasoerojen realisoituminen kentällä on usein vaikeasti arvioitavaa. Suuretkin tasoerot paperilla voivat olla kentällä ennalta pienempiä, sillä joukkueet eivät ehdi hioutua kovin kauaa yhteen ennen turnausta, eikä otteluita pelata kovinkaan montaa. Myös joukkueiden valmennuksilla on valtava vaikutus lyhyen turnauksen menestyksekkääseen läpivientiin.

Vedonlyöntinyrkkisääntöjä jalkapallon arvokisoissa on, että maailman vedonlyöntimarkkinan yliarvostetuin maa on vuodesta toiseen Englanti. Valioliigan suuri maailmanlaajuinen näkyvyys ja suosio saa ison rahan liikkumaan saarelaisten suuntaan.

Valioliigaa ja Englannin maajoukkuetta seurataan tarkasti myös Aasiassa, josta löytyy iso liuta varakkaita liikemiehiä. Myös USA:ssa Valioliiga on alkanut vallata alaa paikallisilla urheilukanavilla. Myös britit itse ovat ahkeria vedonlyöntikioskilla kävijöitä. Tässä on muutama syy siihen, miksi Englannin mestaruuskertoimet ja yksittäisten otteluiden kertoimet ovat arvokisoista toiseen suhteettoman matalat.

Meiltä parhaat vihjeet jalkapallon MM-kisoihin

Jalkapallon MM-kisojen historia lyhyesti

MM-kisoja alettiin järjestää 1930, jolloin Uruguay isännöi historian ensimmäisiä jalkapallon MM-kisoja. Montevideossa pelatussa finaalissa isäntämaa kukisti Argentiinan 4-2 ja nosti ensimmäisenä maailmanmestaruuspokaalin ilmaan 93 000 katsojan edessä.

Pelit olivat tähän aikaan huomattavasti runsasmaalisempia kuin tänä päivänä, sillä Uruguay-Jugoslavia sekä Argentiina-USA välierissäkin iskettiin seitsemän maalia per ottelu. Molemmat päättyivät lukemiin 6-1.

MM-kisoja suunniteltiin järjestettävän neljän vuoden välein, ja näin kävikin kolmien ensimmäisten MM-kisojen osalta. Uruguayn jälkeen Italia valtasi kaksi seuraavaa maailmanmestaruutta, kunnes suunnitelmiin tuli muutos.

Vuoden 1942 MM-kilpailut oli tarkoitus järjestää Saksassa, mutta toisen maailmansodan takia kisat peruttiin. Vaikka maailmansota loppui 1945, FIFA katsoi ettei sillä ollut riittävästi aikaa järjestää niin suurta tapahtumaa kuin jalkapallon MM-kisat noin vuodessa. Tästä syystä seuraavat MM-kisat järjestettiin Brasiliassa vasta 1950, jonka jälkeen päästiin takaisin neljän vuoden järjestettävien kisojen päiväjärjestykseen.

Yleistä jalkapallon MM-kisoista

Eniten maailmanmestaruuksia on Brasilialla, joka on nostanut MM-pokaalin ilmaan viidesti. Perässä seuraavat Italia ja Saksa neljällä MM-voitolla. Englanti on kyennyt yhteen maailmanmestaruuteen vuonna 1966, jolloin Englanti pesi Geoff Hurstin hattutempulla Länsi-Saksan 4-2.

MM-kisojen joukkuemäärä oli peräti 52 vuotta vain 16, kunnes Espanjan MM-kisoihin 1982 joukkuemäärää nostettiin 24:een. Nykyiseen 32 joukkueen määrään päästiin 1998, kun jalkapallon suosiota haluttiin laajentaa entisestään.

32 joukkueen sarjastakin on suunniteltu siirtyvän aina 48 joukkueeseen asti. Tällöin lisäpaikkoja saisi ensisijaisesti Aasian ja Afrikan maat. Etenkin Aasiassa jalkapallon suosion kasvattaminen on FIFA:lle tärkeää, sillä valtavassa väestöpohjassa on valtavasti sekä urheilullista että taloudellista potentiaalia.

Itse jalkapallon voimasuhteet ovat pysyneet pääosin saman tyyppisinä läpi vuosien. Suuret jalkapallomaat ovat olleet suuria MM-kisojen alkuajoista lähtien, vaikka ehkä Uruguay on ottanut muutaman askeleen taaksepäin sitten 30-luvun kansainvälisellä mittapuulla. Silti edelleen Uruguay tuottaa huippupelaajia kuten Luis Suarez ja Edinson Cavani.

Hyödynnä myös kisojen parhaat bonukset!