NHL eli National Hockey League on itseoikeutetusti maailman suurin jääkiekkoliiga. NHL:ssa pelaa 30 joukkuetta neljässä eri divisioonassa. NHL:lla on suunnitelmissaan laajeta lähivuosina, sillä Quebec haluaa oman jääkiekkojoukkueensa takaisin ja Las Vegas haluaa oman major-liigan joukkueensa. Quebec Nordiques totuttiin näkemään NHL:ssa 80-luvulla, mutta Vegasilla ei ole vielä ollut omaa joukkuettaan NHL:ssa.

Parhaat NHL-vihjeet täältä!

NHL on saanut viime vuosina venäläisten kasaamasta KHL:sta haastajan, mutta NHL:n vetovoima ja taloudellinen pohja on ollut riittävän vakaa pitääkseen KHL-uhkan loitolla. KHL on vienyt joitain venäläisiä NHL-tähtiä kuten Ilja Kovatshukin ja Alexander Radulovin, mutta pääsääntöisesti NHL on saanut pidettyä tähtensä ruplien houkutukselta.

Suomessa NHL on ylivoimaisesti seuratuin Pohjois-Amerikan iso ammattilaissarja ja se näkyy myös vedonlyönnissä. NHL on Liigan ja Valioliigan ohella Suomen suosituin vedonlyöntisarja. Mutta mikä selittää NHL:n jättisuosion Suomessa?

Suomalaisdominointia jo 80-luvulla

Suomalaiset tekivät kovaa jälkeä NHL:ssa jo 80-luvulla, mutta toden teolla NHL breikkasi vasta 90-luvun alussa kun Teemu Selänne siirtyi Jokereista Winnipeg Jetsiin ja liigasta alettiin nähdä kasvassa määrin mediasisältöjä. Selänteen myötä NHL tuli vakiovarusteeksi Urheiluruutuun ja Huomenta Suomeen, mikä oli suuri syy NHL:n paikan vakiintumiseen suomalaisten urheilukuluttajien elämänrytmissä.

Mutta jo 80-luvulla suomalaiset tekivät NHL:ssa vakuuttavaa tulosta. Jari Kurri ja Esa Tikkanen olivat Wayne Gretzkyn ja Mark Messierin ohella avainasemassa Edmonton Oilersin 80-luvun dominoinnissa. Kurri nosti kannun peräti viidesti Oilersin riveissä kymmenvuotisen Oilers-uransa aikana ennen siirtymistään Los Angeles Kingsiin ja Tikkanen neljästi ennen siirtymistään New Yorkiin.

Kurri-Gretzky-Tikkanen oli vuosia koko liigan pelätyin yhdistelmä, sillä se yhdisti täydellisesti taitoa, pelinäkemystä, maalintekotaitoa ja rottamaisuutta. Parhaalla kaudellaan Kurri iski Gretzkyn rinnalla peräti 71 maalia ja merkkautti yhteensä 135 tehopistettä vain 73:ssa ottelussa.

Kurrin ja Tikkasen ohella myös Reijo Ruotsalainen ja Ilkka Sinisalo olivat joukkueidensa kantavia voimia 80-luvulla. Rutosalainen nosti kaksi Stanley Cupia Edmonton Oilersissa ja Sinisalo pelasi vakioroolissa Philadelphia Flyersissa läpi 80-luvun. Myös SaiPasta Vancouveriin lähtenyt Petri Skriko edusti seitsemän kautta Canucksia ja 90-luvun puolella pari kautta Boston Bruinsia.

NHL:n läpimurto Suomessa

Kurrin ja Tikkasen urotyöt kyllä noteerattiin Suomessa, mutta NHL:n status koko kansan tietoisuuteen nousi vasta kun Teemu Selänne lähti juhlittuna sankarina Jokereista Winnipegiin. Selänteen hurja tulokaskausi oli omiaan ruokkimaan sankarikuvaa, sillä Selänteen tulokaskausi oli kuin suoraan elokuvasta.

Selänne murskasi Mike Bossyn 53:n maalin tulokasmaaliennätyksen laukomalla mustan verkkoon peräti 76 kertaa, mitä pidetään ennätyksenä jota ei tulla enää koskaan rikkomaan. Lisämausteensa maalisoppaan 1992-93 kaudella toi myös Neuvotoliistosta NHL:aan 90-luvun taitteessa loikannut Alexander Mogilny, joka kiritti Selännettä maalipörssissä kiitettävästi. Lopulta Selänne ja Buffalo Sabresissa Pat LaFontainen laiturina pelannut Mogilny tasasivat maalipörssin voiton.

Selänteen huiman kauden aikana NHL:sta tuli vakiovaruste suomalaisten olohuoneisiin. Vaikka pelejä ei vielä nähnyt livenä eikä internet-striimit olleet edes pilkkeenä supernörttien silmäkulmassa, oli Urheiluruudun ja Huomenta Suomen yön parhaat palat ne mihin oli tyytyminen. Näiden lisäksi YLE:n teksti-tv:n arvo nousi suomalaisten silmissä huomattavasti, koska teksti-tv kertoi aina ensimmäisenä NHL-kierroksen tulokset ja suomalaiset pisteiden tekijät yön kierrokselta.

Sankarikultti ja tiedon verrattainen niukkuuskin saivat suomalaiset syttymään NHL:aan tosissaan, ja se näkyy vielä tänä päivänä kaikessa lätkään liittyvässä Suomessa. Suomessa on väkimäärään suhteutettuna erittäin korkea huippupelaajamäärä jääkiekossa, lätkä on lähes kaikkien urheiluihmisten huulilla ja vedonlyönnillisesti NHL on erittäin merkittävässä roolissa suomalaisten vedonlyöntikäyttäytymisessä.

Maailmanmestaruus ja uudet tähdet

Selänne sai tukitulta pian huikean tulokaskautensa jälkeen. Turkulaisen jääkiekon superlupaus Saku Koivu suuntasi Montreal Canadiensiin, Suomi voitti maailmanmestaruuden ja Aki-Petteri Berg varattiin korkeimpana suomalaisena NHL-varauksena Los Angeles Kingsiin varaustilaisuuden kolmantena.

Suomen maailmanmestaruusjoukkueen nuoret avainmiehet suuntasivat NHL:aan Koivun ja Jere Lehtisen johdolla. Koivusta tuli lopulta Canadiensin ensimmäinen eurooppalainen kapteeni ja Lehtinen voitti Stanley Cupin kerran ja peräti kolmesti Selke Trophyn NHL:n parhaana puolustavana hyökkääjänä.

Koivua ja Lehtistä odottivat NHL:ssa Selänteen ohella jo esimerkiksi Teppo Numminen ja Jyrki Lumme, jotka olivat kuuluneet jo vuosia NHL-pakiston vakiokasvoihin. Pian he saivat seuraa muidenn muassa Janne Niinimaasta, Kimmo Timosesta, Janne Laukkasesta ja Olli Jokisesta.

Suomalaismaalivahtien esiinmarssi

2000-luvulla on nähty todellinen suomalaisten maalivahtien esiinmarssin aika. Dominik Hasekin avattua ovi eurooppalaismaalivahdeille 90-luvulla, oli ensin ruotsalaisten ja sen jälkeen suomalaisvahtien vuoro astua esiin. Tähän asti merkittävimmän uran suomalaisista oli tehnyt Kari Takko, joka pysäytti kiekkoja 80-luvulla Minnesota North Starsissa noin 130 pelin ajan 3.90:n päästettyjen maalien keskiarvolla.

2000-luvun alusta lähtien suomalaisvahteja alkoi virrata NHL:aan tasaista tahtia. Turusta Urpo Ylösen koulusta tiensä isoon liigaan löysivät Jani Hurme, Antero Niittymäki, Miikka Kiprusoff ja Fredrik Norrena.

Heistä Kiprusoff teki vakuuttavimman uran ja pokkasi Vezina Trophyn sarjan parhaana maalivahtina 2006 sekä samaan hengenvetoon William M. Jennings Trophyn vähiten maaleja päästäneenä torjujana “Kipper” pelasi Calgary Flames kiistattomana ykkösvahtina lähes koko NHL-uransa.

Turkulaiskoulukunnan ohella suomalaisvahdit ovat vallanneet NHL:n laajalla rintamalla. Kari Lehtonen, Niklas Bäckström, Pekka Rinne, Antti Niemi ja Tuukka Rask ovat kaikki laskettu tähtikategorian maalivahdeiksi jossakin vaiheessa uraansa, ja edelleen suomalaistähdet miehittävät tolppien välejä korkealla prosentilla. Tällä kaudella NHL:ssa pelaa lähes kymmenkunta suomalaistorjujaa.

Suomalaiset NHL:ssa 2016-17

Suomalaisasetelmat uudelle kaudelle ovat jälleen kerran mielenkiintoiset. Pitkään maalivahtiosasto on ollut suomalaisten leipälaji, mutta Tuukka Rask iski tauluun viime kaudella NHL-uransa heikoimman päästettyjen maalien keskiarvon ja toiseksi heikoimman torjuntaprosentin (2.56, 0.918). Toisaalta koko Bostonin viime kausi oli umpisurkea, joten mikäli puolustukseen saadaan rotia, on Rask todennäköisesti TOP10 veskojen joukossa. Myös Nashvillen Pekka Rinne kantanee vastuun tolppien välissä alkavalla kaudella. Mutta hiljalleen suomalaismaalivahtien yliedustus taalaliigassa on kääntymässä laskuun.

Selkein puute suomalaisedustuksessa maailmalla on ollut maalintekijärintamalla. Selänteen laitettua hokkarit on osaajista ollut puutetta, mutta nyt on nähtävissä valoa tunnelin päässä. Aleksandr Barkovin aloitti nuorten hyökkäävien pelaajien esiinmarssin ja nyt vanavedessä seuraavat suomalaisen kiekon ja maalinteon mantelinperijät: Artturi Lehkonen, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho. Nuorista pelaajista jokainen aloittaa kauden ylhäällä ja etenkin Laineen kohdalla odotukset ovat kasvaneet kesän ja syksyn aikana isoihin mittakaavoihin ja Winnipegissä nuorukaisesta odotetaan Winnipegissä uutta Selännettä.

Myös pelintekijäosastolta voidaan odottaa ylöspäin suuntaavia kehityskäyriä ja nousua nokkimisjärjestyksessä. Aiemmin mainitulta Barkovilta voidaan odottaa jälleen erinomaista kautta Floridassa ja Sebastian Aholla on rajana vain taivas. Mikael Grandlunin ura on kääntymässä monen suomalaisen huippulupauksen tapaan vastuulliseen kahden suunnan pelaajan rooliin. MG ei ole onnistunut NHL:ssä odotusten mukaisesti ja vaikka mies saa edelleen vastuuta Minnesotan organisaatiossa, eivät tehot todennäköisesti tule olemaan kovin isot. Oman mausteensa soppaan tuo Minnesotan päävalmentajaksi alkavalle kaudelle palkattu Bruce Boudreau. 

St. Louis Bluesin Jori Lehterä on yksi mielenkiintoinen suomalaisnimi alkavalla kaudella yhdessä San Josessa kovat näytöt debyyttikaudella pöytään iskeneen Joonas Donskoin kanssa. Molemmilla on potentiaalia yli 60 pisteen NHL-hyökkääjäksi, mikä on suomalaismittapuulla erittäin kova suoritus.

Suomalaiset puolustajat ovat hyökkääjien tapaan tekemässä uutta nousua taalaliigassa. Sami Vatanen vakiinnutti asemansa Anaheimissa edellisten kahden kauden aikana ja tuloksian 2014-15 kaudelle 37 pistettä 67:ssa ottelussa ja kaudella 2015-16 9+29. Pittsburgin Olli Määttä koki loistavan tulokaskautensa jälkeen rikkonaisen toisen kauden NHL:ssa, mutta nyt mies on lymfoomansa ja olkapäävammansa selättänyt. Molemmilta on syytä odottaa jälleen vahvaa kautta.

Ehkäpä isoin huomio kiinnittyy RR55:een, eli Rasmus Ristolaiseen. Vuonna 1994 syntynyt suomalaisjätti raivasi tiensä Buffalon ykköspakkipariin ja iski kaudella 2015-16 vakuuttavat tehot 9+32.

Suomalaisessa jääkiekossa on menossa raju nuorennusleikkaus, mikä näkyy myös puolustajissa. Tästä saatiin esimakua World Cup -turnauksessa. Nimet kuten Vili Saarijärvi, Olli Juolevi, Alex Lintuniemi ja Julius Honka ovat suomalaispuolustuksen tulevaisuutta.

NHL vedonlyönnissä

NHL on vedonlyöjälle unelmasarja siinä mielessä, että 82 ottelun runkosarjassa pelejä riittää. Joka yö pelataan ja maailman isoimmassa kiekkoliigassa on aina jännitettävää joko yövirkuille tai aamulla tulospalveluista pihistäjille.

Meillä NHL:n asema vedonlyönnissä on hyvin vakiintunut jo perinteidensä ja suomalaismenestyksen myötä. 90-luvun NHL-Pitkävedosta on tultu 2010-luvulle, jolloin kansainväliset vedonvälittäjät tarjoavat huomattavasti laajemman skaalan kuin kotimainen vaihtoehtomme.

Kansainväliset toimijat tarjoavat laajan tarjottimen vedonlyöntimahdollisuuksia. Voit pelata joka yö kaikkea maalintekijävedoista tasoitusvetoihin, tietenkään livevetoa unohtamatta. Myös panoskatot ovat korkeat, sillä pelataanhan isoa pohjoisamerikkalaista ammattilaissarjaa.